Assalamualaikum . .
Duduk kat Sarawak ni, benda yang aku tak pernah makan sebelum ni adalah lobster . . Kalo kat semenanjung harga lobster lebih mahal dari kat Sarawak ni . . Haritu terasa nak beli lobster tapi tak tau nak masak macam mana . . So untuk pertama kalinya, kita rebus jelahh
Bahan utama merebus :
halia
bawang merah
bawang putih
serai
garam
lobster
quantiti ikut suka hati je.. kalo untuk 3ekor lobster yang besar nie, cukuplah seperti diatas nuh
ini lobster yang dah disiang oleh peniaga . . katanya nak siang lobster ni , buang sikit sesungut tu dan belah perutnya . . Motif belah , supaya rasa boleh diserap . .
garam banyak nie pun dah cukup . .
Kalo nak buat lobster masak kicap ke , masak cili ke , orang kata rebus dulu . . pastu baru la buat pes dia . . sebab loster ni cengkerang dia boleh tahan tebal jugak . . kalo tak rebus dulu risau tak masak kat belah dalam la kot . .
No comments:
Post a Comment